PPF NL logoPEACE PARKS FOUNDATION

€3.000.000 extra voor Peace Parks Foundation en haar locale partners

5 Maart 2019

Photo: Roy Beusker Fotografie
Photo: Roy Beusker Fotografie
Peace Park Foundation ontvangt voor het 17e jaar op rij een bijdrage van de Postcode Loterij. Dit jaar kregen zij tijdens het Goed Geld Gala in Carré wederom een cheque van €1.350.000 om verder te werken aan de realisatie van tien grensoverschrijdende natuurparken in zuidelijk Afrika. Maar dé grote verrassing dit jaar was de toekenning van een bedrag van €3.000.000 voor een eerste corridor voor olifanten en andere wilde dieren tussen het noorden van Botswana, de Caprivi strip in Namibië en het Simalaha gebied in het zuidwesten van Zambia.
In een live TV uitzending van KOFFIETIJD op RTL4 werd bestuurder van Peace Parks Foundation, John Loudon compleet verrast met dit grote nieuws. John Loudon: “in 2014 ontving Peace Parks Foundation, samen met het Wereld Natuur Fonds €14.4 miljoen voor een Droomfonds genaamd Neushoorns zijn Goud Waard. Ik werd gevraagd om in Koffietijd verslag te doen hoe het nu met de neushoorns gaat. Nadat ik had verteld dat alle gezamenlijke inspanningen hebben gezorgd voor een dalende trend van gedode neushoorns van maar liefst 40% werd ik compleet verrast door het Hoofd van de Goede Doelen van de Postcode Loterij, Margriet Schreuders, met die prachtige cheque voor een volgend groot Extra Project met ditmaal olifanten en lokale gemeenschappen in het middelpunt. Echt té gek!” Klik hier voor het verrassingsmoment in Koffietijd.


De Postcode Loterij steunt dit jaar organisaties die werken aan het tegengaan van klimaatverandering en het beschermen en herstellen van natuur met ruim 51 miljoen euro extra. Dat maakte de Loterij vandaag bekend op het jaarlijkse Goed Geld Gala in Koninklijk Theater Carré. Het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace zijn ook verrast met een extra bijdrage van 2 miljoen euro om het bedreigde Amazonegebied in Brazilië verder te kunnen beschermen. Urgenda kreeg een extra bijdrage van ruim 1,6 miljoen euro om klimaatzaken wereldwijd te ondersteunen. Ook onder meer Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging, FSC en Natuur- en Milieufederaties kunnen rekenen op extra bijdragen.

Dorine Manson, managing director Nationale Postcode Loterij: “De natuur op onze planeet staat onder grote druk door klimaatverandering en de aantasting van ecosystemen. De Postcode Loterij ondersteunt al jaren goede doelen organisaties die zich met hart en ziel inzetten voor een betere wereld. We zijn trots dat we een aantal van hen vandaag met extra donaties kunnen ondersteunen, dankzij onze trouwe deelnemers. Zij maken het verschil.”

Miljoenen uit Droomfonds versterken Noordzee- en Waddennatuur
Eerder deze maand werd bekend dat de Postcode Loterij 15 miljoen euro schenkt aan de Vogelbescherming en de Waddenvereniging voor het baanbrekende project ‘Holwerd aan Zee’, waar de Waddenzee met het Friese achterland wordt verbonden dankzij een opening in de dijk. Ook Natuur&Milieu en Stichting De Noordzee kunnen rekenen op een schenking voor een uniek project: met 8,5 miljoen euro van de Loterij kunnen zij levende riffen creëren aan de voet van windmolens op zee. Een keerpunt voor de onderwaternatuur in deze windparken in onze Noordzee.

John Loudon (Peace Parks Foundation Board Member), Quinty Trustfull (Ambassador to the Dutch Postcode Lottery) and Willem Russell (Chairman of the Board: Peace Parks Foundation Netherlands). © Roy Beusker Fotografie.
John Loudon (Peace Parks Foundation Board Member), Quinty Trustfull (Ambassador to the Dutch Postcode Lottery) and Willem Russell (Chairman of the Board: Peace Parks Foundation Netherlands). © Roy Beusker Fotografie.

Geld naar onderwijs in conflictgebieden en vrije journalistiek
Naast de in het oog springende schenkingen op het gebied van natuur en klimaat verraste de Postcode Loterij vanavond ook organisaties die meisjeseducatie versterken. Gordon Brown, oud-premier van het Verenigd Koninkrijk, nam een cheque van ruim 3 miljoen euro voor kinderrechtenorganisatie Theirworld in ontvangst. Daarmee kan de organisatie de toegang tot onderwijs voor kinderen in conflictgebieden verbeteren. Ook maakte de Loterij een aantal bijzondere extra schenkingen bekend voor organisaties die werken aan het beschermen van mensenrechten en onderzoeksjournalistiek, zoals Bellingcat, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ, bekend van o.a. de Panama Papers) en Free Press Unlimited.

Recordschenking van ruim 370 miljoen voor mens en natuur
De schenkingen worden gedaan dankzij de 3 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. De helft van de inleg van deelnemers aan de Postcode Loterij gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur. De 370,6 miljoen euro die de Postcode Loterij dit jaar doneert aan goede doelen is verdeeld over 117 organisaties. In totaal heeft de loterij sinds 1989 ruim 5,8 miljard euro geschonken aan honderden goede doelen en maatschappelijke initiatieven. Een overzicht van alle schenkingen is terug te vinden op de website van de Postcode Loterij.

Dankbaarheid
De Postcode Loterij is al meer dan 17 jaar een trouwe supporter van het werk van Peace Parks Foundation. Tot zover heeft Peace Parks Foundation, inclusief het extra project voor KAZA TFCA, meer dan €40,35 miljoen uit de Postcode Loterij ontvangen. Onze dankbaarheid aan de loterij en de meer dan 3 miljoen lotenkopers in Nederland is niet in woorden uit te drukken! Dankzij uw steun kunnen Peace Parks Foundation en haar partners verder werken aan een betere wereld.