PPF NL logoPEACE PARKS FOUNDATION

Kavango Zambezi & Simalaha Community Conservancy

De Kavango Zambezi (KAZA) Transfrontier Conservation Area is gelegen bij de rivieren de Okavango en Zambezi waarbij Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe samenkomen.

In 2011 hebben alle vijf de landen een verdrag gesloten en hiermee is het grootste grensoverschrijdende natuurgebied ter wereld ontstaan. Het gebied omvat 36 nationale parken, wildreservaten, game parken en community conservancies waarbij de gemeenschap eigenaar van het gebied is.

Het gebied bevat ondermeer de Caprivi Strip, Chobe National Park, de Okavango Delta (het grootste Ramsargebied in de wereld) en de indrukwekkende Victoria Watervallen (Werelderfgoed en is één van de zeven natuurwonderen van de wereld).

Peace Parks Foundation werkt samen met de lokale autoriteiten en gemeenschappen in en rondom Sioma Ngwezi National Park in Zambia, in samenspel met WNF Zambia en het Integrated Rural Development and Nature Conservation Trust.

Het belangrijkste doel van deze samenwerking is om een geïntegreerd ontwikkelingsplan te implementeren voor het zambiaanse gedeelte van het KAZA park. Vergelijkbare plannen worden ontwikkeld in samenwerking met overheden en lokale gemeenschappen in Angola, Botswana, Zimbabwe en Namibië.

Simahala Community Conservancy

Simalaha betekent ‘tot elkaar komen’ in de lokale taal ‘Lozi’, en dat is ook wat de mensen in dit gebied van Zambia hopen voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk zal dit een wildlife recovery en conservancy area worden die het Chobe National Park in Botswana en het Kafue National Park in Zambia aan elkaar linken.

De Simalaha Community Conservancy, opgezet in 2011, is een initiatief van de leiders van twee districten te weten Sesheke en Sekute en is gevestigd in het Kavango Zambezi Transfrontier Conservation Area (KAZA TFCA). Twee wildreservaten worden ontwikkeld in het gebied waardoor er verschillende sociaal-economische kansen met betrekking tot toerisme voor de lokale bevolking zullen ontstaan.

Daarnaast zal duurzame land- en bosbouw en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen gekoppeld worden aan het project. Dit mensenrechten initiatief is mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van de Zweedse Postcode Loterij. Het draagt bij aan de bevordering van democratische besluitvorming en het vergroten van het menselijk vermogen om te participeren in de samenleving. Maar bovenal dat men opkomt voor hun eigen rechten en zo een duurzame toekomst wordt opgebouwd.