PPF NL logoPEACE PARKS FOUNDATION

Kgalagadi & !Ae!Hai Kalahari Heritage Park

Kgalagadi, het eerste Afrikaanse Peace Park, is in mei 2000 geopend door de president van Botswana en de president van Zuid-Afrika. De naam Kgalagadi is afgeleid van de San taal en betekend 'plek van dorst'.

Het !Ae!Hai Kalahari Heritage Park probeert door middel van behoud van de cultuur, tradities en taal van de ‡Khomani San en Mier, de sociaal-economische positie te versterken en zo een markt voor cultureel toerisme te creëren.

Tot op heden is het nog steeds het enige Peace Park waar toeristen vrij over internationale grenzen kunnen verplaatsen binnen de grenzen van het park. Met zijn oppervlakte van 37 256 km², is Kgalagadi uitgegroeid tot een populaire toeristische bestemming. Een volledig verzorgde luxe lodge, eigendom van de ‡Khomani San en Mier gemeenschappen, opende zijn deuren in 2007.

Door de Joint Access Facility tussen Zuid-Afrika en Botswana kunnen toeristen vanuit één ingang het gehele park bezoeken. Doordat de douane onder gezamenlijk beheer valt zijn paspoorten niet vereist, tenzij bezoekers het park willen verlaten door een uitgang naar het andere land.

Meer informatie over Kgalagadi Transfrontier Park is te vinden op de website van South African National Parks.

Het !Ae!Hai Kalahari Heritage Park

Het park wordt beheerd door een gezamenlijk bestuur, met vertegenwoordigers van de ‡ Khomani San, Mier en South African National Parks.

Het doel van het Heritage Park is het behoud van de culturele en traditionele kennis van de ‡ Khomani San en Mier gemeenschappen en eveneens het vergroten van mogelijkheden om in levensonderhoud te voorzien. Dit project is door het Imbewu programma en het opzetten van een traditionele field-school tot stand gekomen. Het Imbewu programma heeft als doelstelling kennisoverdracht te waarborgen van de oudere generatie naar de jongere generatie met betrekking tot biodiversiteit, geneeskundige planten, jacht, zang en dans.

De GIS (Geografische Informatie Systemen) -specialisten van Peace Parks Foundation hebben geholpen met een monitor- en evaluatiesysteem op te zetten voor het duurzaam verzamelen en gebruik van geneeskundige planten.

Dit is de eerste keer dat in een nationaal park in Zuid-Afrika een vanuit de gemeenschap geleide aanpak met betrekking tot duurzaamheid is toegepast.

Erin Tented Camp
Erin Tented Camp