PPF NL logoPEACE PARKS FOUNDATION

Great Limpopo

Great Limpopo Transfrontier Park brengt drie nationale parken samen: het Kruger Park in Zuid-Afrika, Gonarezhou in Zimbabwe en het Limpopo National Park in Mozambique.

Met een totaal oppervlakte van 35 000 km² is het net zo groot als Nederland. In Mozambique worden lokale gemeenschappen betrokken in duurzame projecten die helpen in de voorziening van hun levensonderhoud.

Tijdens de burgeroorlog in Mozambique (1977-1992) zijn de natuurlijke hulpbronnen uitgebuit en is veel wild gedood voor voedsel. Na de oorlog heeft de regering om economische groei te bewerkstelligen de nadruk gelegd op toerisme als inkomstenbron voor zowel de overheid als lokale bevolking. In 2001 werd daarom het Limpopo Nationale Park gevormd.

Omdat het park de goedkeuring van de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) kreeg, is de hulp van Peace Parks Foundation ingeroepen om toezicht te houden op de managementprocessen.

Herintroductie van wilde dieren

Bijna 5 000 dieren zijn vanuit Zuid-Afrika naar Limpopo National Park in Mozambique verplaatst voor herbevolking van het gebied. Sindsdien zijn ongeveer 1500 olifanten ook zelf de grens over gegaan.

Het harmoniseren en integreren van de verschillende beleidsmaatregels om het gezamenlijke beheer te verbeteren zijn in volle gang. Hierbij ondersteunen processen zoals het gelijktrekken van parktarieven, het introduceren van een douaneprotocol en een Duurzaam Toerisme Plan.

In de toekomst zal het grensoverschrijdende natuurgebied worden uitgebreid tot 100.000 km². Zowel de nationale parken Banhine en Zinave, de Massingir en Corumana gebieden in Mozambique en verscheidene particuliere en nationale parken uit Zuid-Afrika en Zimbabwe zullen deel worden van dit Peace Park

Gemeenschapsontwikkeling in het Limpopo National Park

Bij de totstandkoming van het Limpopo National Park was het van wezenlijk belang om de lokale bevolking in en rondom het natuurgebied bij het management en ontwikkeling van het park te betrekken.

Zes gemeenschappen hebben zich verenigd in een collectief en hebben hierdoor betere toegang tot irrigatiemogelijkheden en afzetmarkten waardoor hun voedselzekerheid wordt vergroot. Agrarische opleiding maakt een belangrijk deel uit van het project.