PPF NL logoPEACE PARKS FOUNDATION

Greater Mapungubwe

Het Greater Mapungubwe Transfrontier Conservation Area ligt tussen Zuid-Afrika, Botswana en Zimbabwe.

Tussen 900 en 1300 na Christus was dit gebied onderdeel van het koninkrijk Mapungubwe, een koninkrijk van grote cultuurhistorische waarde. Een verzameling van kralen en aardewerk, gevonden in het gebied, geven weer hoe welvarend de koning en zijn volk in Mapungubwe waren in de periode van 900 n.Chr. tot 1300 n.Chr.

Destijds was Mapungubwe het grootste koninkrijk op het subcontinent en er wordt aangenomen dat deze geavanceerde beschaving handel dreef met Arabiƫ, Egypte, India en China. Deze enorme culturele waarde heeft geleid tot de benoeming van dit gebied tot werelderfgoed in 2003.

Wilde dieren of conflict met mensen in Maramani

In 2006, kort nadat de drie landen gezamenlijk het culturele erfgoed en de natuur wilde beschermen, is het grensoverschrijdend natuurgebied opgericht.

Peace Parks Foundation heeft sindsdien gezorgd dat er minder conflicten zijn geweest tussen mens en dier bij de de Maramani gemeenschap in Zimbabwe, door de lokale bevolking voor te lichten en te helpen met het omheinen van hun land.

Peace Parks Foundation heeft ook een rol gespeeld in het vormen van een collectieve stem tegen illegale mijnoperaties grenzend aan Greater Mapungubwe TFCA. De partijen zijn erin geslaagd om een duurzaam plan door te voeren welke ten goede komt aan de lokale gemeenschappen en milieubescherming.