PPF NL logoPEACE PARKS FOUNDATION

Lubombo

Het Lubombo Transfrontier Conservation en Resource Area ligt tussen Mozambique, Zuid-Afrika en Swaziland. Dit is gelegen in Maputaland, een plek waar een hoge concentratie van endemische planten voorkomt.

Lubombo is één van de indrukwekkendste plekken ter wereld voor biodiversiteit. Met de oprichting van het Lubombo Peace Park zal de natuurlijk voorkomende olifantenpopulatie van KwaZulu-Natal (Zuid-Afrika) met de populatie uit het zuiden van Mozambique worden herenigd.

Vroeger konden deze populaties zich vrij bewegen het grensgebied van het Futi systeem en het rivierengebied van Rio Maputo. In dit gebied bevinden zich ook vijf belangrijke ecologische wetlands welke zijn gekwalificeerd als Ramsar gebieden.

Peace Parks Foundation - een technisch adviseur

Voor de oprichting van Lubombo Peace Park werden in 2000 een vijftal protocollen ondertekend. Peace Parks Foundation’s werk concentreert zich specifiek op twee delen van het grensoverschrijdende natuurpark namelijk Usuthu-Tembe-Futi en de golf van Ponta do Ouro-Kosi in Mozambique.

De Mozambikaanse regering heeft Peace Parks Foundation aangewezen om een technisch adviseur op het gebied van plattelandsontwikkeling aan te stellen om de vastgestelde strategie uit te voeren. Deze strategie heeft als doel duurzame economische ontwikkeling door een proces van consultatie en participatie, waarvan de gemeenschappen in en rondom het park kunnen profiteren.

 

Ecotoerisme met African Safari Lodge Foundation

Ecotoerisme en ondernemingen met oog op natuurbescherming zijn in ontwikkeling. Peace Parks Foundation vertegenwoordigd ook de gemeenschap bij onderhandelingen met de African Safari Lodge Foundation betreffende de nog te bouwen eco-lodge.

Tevens participeert Peace Parks Foundation samen met de lokale bevolking in Publiek-Private Samenwerkingsverbanden (PPS).

Matchia chilipeper project

De Elephant Pepper Trust had als taak om een projectvoorstel te ontwikkelen voor een chilipeper project in de Matchia gemeenschap.

Chilipepers worden hierbij ingezet om conflict tussen mens en olifanten op te lossen. De geur van chilipepers vinden olifanten zeer onprettig en schrikt ze af.