PPF NL logoPEACE PARKS FOUNDATION

Ondersteuning en bescherming van voorkeursgebieden: Beveiliging en bescherming
Peace Parks ondersteunt verschillende initiatieven die medewerkers in de frontlinies voorzien van de diensten, infrastructuur, uitrusting en onderwijs die ze nodig hebben om de neushoorn en zichzelf te beschermen en succesvol tegen stroperij op te treden.

Het Kruger National Park (KNP), beheert door SANParks, krijgt veel aandacht. Er wordt een reeks van projecten uitgevoerd, ook in Limpopo National Park, door middel van een samenwerking met Mozambique National Administration of Conservation Areas (ANAC) en Joaquim Chissano Foundation ( JCF). Limpopo National Park en het Kruger National Parks maken deel uit van het Great Limpopo Transfrontier Park – het bolwerk van 60% van de resterende neushoorn populatie ter wereld. Door het faciliteren van effectieve samenwerking tussen Mozambique en Zuid-Afrika via het bijstaan van de regering van Mozambique in capaciteit op de grond, is er sprake van een duidelijke daling van de stroperij en incidenten op de grens van Mozambique en het Kruger National Park.

Bovendien is de bescherming van de neushoorn in KwaZulu-Natal, als regio met de grootste genetische pool, via samenwerking met Ezemvelo van cruciaal belang voor het waarborgen van de populatiegroei in Zuid-Afrika.

Hoewel de neushoorn reservaten in het Kruger National Park en Ezemvelo nog steeds een groot aantal illegale invallen beleven, helpt het verbeterde beschermings- en waarschuwingssysteem sneller en efficiënter op deze invallen te reageren. Dit leidt tot een aanzienlijke daling van het aantal gevallen van stroperij, meer aanhoudingen, arrestaties en veroordelingen van stropers. Dankzij grondige training en materialen zijn handhavers effectiever en gemotiveerder. Bovendien gaan minder levens verloren en worden minder fouten gemaakt.

Kruger National Park

 • Samen met het Zuid-Afrikaanse Wildlife College (SAWC), zijn de anti-stroperij vaardigheden van meer dan 300 veld rangers en handhavingspersoneel bevorderd door middel van een Patrol Leader , Reaction Force, Tactical and Musketry training.
 • Omdat de meeste stroperij incidenten zich ’s nachts voordoen werden Ranger korpsen voorzien van geavanceerde-nachtzicht apparatuur om hun veiligheid te vergroten, neushoorns beter te beschermen en stropers ’s nachts aan te houden.
 • Veldpatrouille eenheden zijn voorzien van All-Terrain voertuigen (ATV) om sneller te kunnen reageren.
 • Nieuwe wooneenheden zijn gebouwd om passende en praktisch gelegen woningen te kunnen bieden voor veiligheidspersoneel en hun honden.
 • Het RPP heeft steun verleend voor de verhuizing van neushoorns voorzien van tracking-apparatuur van gebieden met een hoge dichtheid met een hoog strooprisico naar gebieden met een lage dichtheid. Door deze verschuivingen worden stroperij risico's beperkt en worden ook de geboortecijfers in deze populaties bevorderd.
 • Om corrupte beveiliging aan te pakken, is nieuw beleid geformuleerd en zijn operationele procedures ingevoerd om integriteittesten in te voeren in het personeelsbeleid van SANParks.
 • Systemen zijn opgewaardeerd gericht op de verbetering van veiligheid, identificatie en toegangscontrole bij verschillende toegangspoorten van het Park.
 • Er wordt een centraal commandocentrum en operationele basis voor het oostelijk deel van de Joint Protection Zone (JPZ) tot stand gebracht binnen het SAWC complex. Bovendien is een akkoord bereikt met Mpumalanga Tourism and Parks Authority (MTPA), SANParks en PPF voor de verbetering van de rechtshandhaving en de bouw van een slim veiligheidshek bij Manyeleti Game Reserve, gekoppeld aan het JPZ centrale commando-systeem. Dit is nodig omdat Manyeleti - gepositioneerd op een kritische locatie binnen de JPZ - vanwege kwetsbare beveiligingssystemen wordt misbruikt door stropers als een gemakkelijke toegang naar reservaten.
 • PPF en SANParks werken samen aan een project waarmee het digitale radio-communicatie-systeem wordt uitgebreid. Dat systeem is op dit moment actief binnen de Intensive Protection Zone van het Kruger National Park, maar moet uiteindelijk ook de oostelijke en westelijke grens van de Joint Protection Zone bevatten. Dit zorgt voor een veilige en naadloze communicatie tussen beveiligingspersoneel in het Kruger National Park de private reservaten.

Ezemvelo KwaZulu-Natal Wildlife

 • In samenwerking met de Zuid-Afrikaanse politiediensten en lokale autoriteiten zijn rechercheurs en openbare aanklagers opgeleid in de aanpak van wild-life misdaad;
 • Belangrijke veldmedewerkers die afhankelijk zijn van geavanceerde opsporingsmethoden hebben diverse gespecialiseerde cursussen gevolgd om stroperij tegen te gaan (micro-tracking en interventietechnieken).
 • Ezemvelo werkt samen met het zuidelijke Afrikaanse Wildlife College aan een uitgebreid trainingsprogramma voor rangers en patrouilleleiders dat start in het begon van 2016.
 • Geavanceerde radio-systemen zijn in gebruik genomen in alle Ezemvelo neushoornreservaten die beveiligde, gecodeerde communicatie mogelijk maakt met een veel beter bereik.
 • Het toegangsbeheer in het Ezemvelo neushoornreservaat is verbeterd waardoor bezoekers en voertuigen met een hoog risico worden herkend.
 • Observatietorens zijn geplaatst op strategische posities in het Ezemvelo neushoorn reservaat om beter te kunnen controleren wie het park betreedt en tevens wildlife beter te kunnen monitoren en controleren.
 • Acht handhavingsvoertuigen van Ezemvelo zijn gehuld in camouflage groen en vinyl verpakking. Dit maakt hen effectiever in geheime bewakingsactiviteiten.
 • Rangers zijn uitgerust met veldapparatuur, waaronder 230 dagpakketten en 400 SWAT pepperspray eenheden ter ondersteuning van handhavingsactiviteiten.
 • Er worden flinke stappen gezet met een nieuw project om centrale informatie management en coördinatie systeem te verzamelen, te visualiseren en te beheren vanuit verschillende bronnen. Het systeem visualiseert en rapporteert en vergroot daarmee de effectiviteit van de patrouille planning en management rondom het beheer van de neushoorn populatie.

Limpopo National Park

 • Het Park heeft de beschikking gekregen over een ‘Savannah S lichte Sport’ vliegtuig om stroperij vanuit de lucht te kunnen signaleren en bewakingsactiviteiten te verbeteren.
 • De installatie van een geavanceerd digitaal communicatiesysteem is afgerond. Het systeem gebruikt de nieuwste technologie en helpt om de veiligheid en de operationele capaciteit van de ranger-unit te verbeteren. Het systeem maakt bovendien grensoverschrijdende communicatie tussen Limpopo National Park en Kruger Nationale Park mogelijk.
 • Ter ondersteuning van betere werkomstandigheden en verbeterde patrouille, kreeg de Mozambique milieupolitie nieuwe apparatuur (d.w.z. rugzakken, tenten, slaapzakken, kookgerei en kampeeraccessoires, zonnepanelen, camera's en computerapparatuur, kogelvrije vesten, reflecterende vesten, knuppels, GPS-apparatuur en EHBO-sets)
 • Ook veldrangers ontvingen nieuwe apparatuur zoals rugzakken, reserveonderdelen voor patrouillefietsen, regenjassen, lampen, zonne-energie aangedreven fakkels, GPS-apparatuur, telefoons, computers, printers, apparatuur en meubilair om de nieuwe woonruimten en kantoren van de rangers uit te rusten.
 • Meer dan 80 anti-stroperij medewerkers kregen Guard en Field Ranger training in samenwerking met het zuidelijke Afrikaanse Wildlife College.
 • Senior field rangers hebben een SMART gevolgd, een conversation management tool. SMART gebruikt GPS telefoons om anti-stroperij patrouilles activiteiten vast te leggen.
 • Personeel is getraind in het herkennen van vergiftiging van dieren. Dit is nodig vanwege de stijging van het aantal vergiftigingen van dieren in Great Limpopo Transfrontier Park (GLTP).
 • Op Mapai, Machampane en Massingir Gates werden wegen verbeterd en toegangsbeheer opgewaardeerd. Infrastructuur en faciliteiten werden opgewaardeerd in de basis kampen van Mapai en Gaza.
 • Een nieuwe basis voor rangers is in aanbouw in Massinger

 Terug naar Rhino Protection Programma