PPF NL logoPEACE PARKS FOUNDATION

Veterinaire zorg en zorg voor weesneushoorn
Het Rhino Protection Programme (RPP) levert middelen om de capaciteit van de belangrijkste veterinaire teams in het Kruger National Park en Ezemvelo te versterken. Op die manier kunnen de teams zorg voor neushoorns die zijn aangevallen door stropers waarborgen evenals het opzetten van programma’s voor redding, zorg, rehabilitatie en vrijlating van een toenemend aantal weesneushoorns.

Dit geldt ook voor het faciliteren van eerste hulp (helikopters/vrachtwagens/apparatuur), medische voorraden en voedsel. Het gebrek aan deze middelen is een uitdaging vanwege de droogte. De droogte is van grote invloed op de kosten van ruwvoer en melk.

Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan het verstrekken van steun voor onderzoek naar best practices in zorg voor weesneushoorns en revalidatie. Er worden er ongeveer 10-15 weesneushoorns verzorgd in Ezemvelo en 20-30 in het Kruger National Park (KNP).

Waar in het begin van de stroperij crisis relatief weinig aandacht was voor de zorg aan weesneushoorns is dit nu juist een van de belangrijkste speerpunten voor het behoud van neushoorns op de lange termijn.

DNA-gegevensbestand

Het veterinaire laboratorium voor genetica op het departement van veterinaire wetenschappen van de Universiteit van Pretoria beheert nationale neushoorn DNA-gegevensbestand (RhODIS) . Dit wordt onder meer gebruikt voor criminele opsporing en vervolging. Peace Parks heeft financiering verstrekt ter ondersteuning van de ontwikkeling van een digitaal systeem om DNA-gegevens uit het veld real-time in te voeren. Ook de opleiding van dierenartsen, onderzoekers en leden van de Zuid-Afrikaanse politie in het gebruik van de toepassing en het apparaat is ondersteund. Dankzij de steun van het Rhino Protection Programme is een log van 2 000 DNA-monsters nader onderzocht.

Terug naar Rhino Protection Programma